Bat ter Haar en Björn Hannenberg van woningcorporatie De Woonplaats over renovaties met Keratop

Bij woningcorporatie De Woonplaats ligt de lat hoog als het gaat om renovaties van badkamers, keukens en toiletten (BKT). Bewoners staan centraal, en overlast moet tot een minimum beperkt blijven. We spraken met Bat ter Haar en Bjorn Hannenberg, die vanuit hun rol bij De Woonplaats dagelijks te maken hebben met de praktische en strategische uitdagingen van renoveren in bewoonde staat. Hun ervaringen met Keratop als oplossing zijn veelzeggend.

 

Renoveren met oog voor bewoners

“De grootste uitdaging bij een BKT-renovatie,” vertellen Bat en Bjorn, “is absoluut het werken in bewoonde staat. Soms moeten we zelfs alle drie de ruimtes, keuken, badkamer en toilet tegelijk aanpakken.” Vooral in hoogbouwprojecten vraagt dat om slimme oplossingen: “Denk aan acht verdiepingen, beperkte opslagruimte, veel boor- en slijpwerk… en ondertussen wonen de mensen er gewoon.”

Daarom werkt De Woonplaats vraag gestuurd: bewoners mogen zelf aangeven wat ze willen laten vervangen. “Dat maakt maatwerk noodzakelijk en vraagt om een flexibele aanpak, liefst zonder onnodige overlast.”

 

Keratop als slimme keuze

Keratop bleek bij meerdere projecten een waardevolle oplossing. “Met Keratop kun je leidingen netjes wegwerken door de wand iets uit te vullen. Dat scheelt enorm,” aldus Bat en Bjorn. “Het is licht, vlak te verwerken en je kunt het plaatsen zonder eerst tegels te hoeven verwijderen.” En dat scheelt niet alleen overlast, maar ook tijd.

Sneller, schoner, slimmer

“Doordat je met grote panelen werkt, kun je veel meer vierkante meters per dag verwerken dan bij traditionele tegels,” leggen Bart en Bjorn uit. “Bij een standaard badkamer zijn we met Keratop vaak een dag sneller klaar. En dat betekent ook minder overlast voor de bewoner.”

Ook opslag en logistiek zijn eenvoudiger. “Tegels, lijm, specie… dat neemt allemaal ruimte in. Keratop is compacter en overzichtelijker in de uitvoering.”

 

Duurzaamheid telt mee

Naast snelheid en gemak speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. “De dunne isolatielaag op het wand- en vloerpaneel van Keratop helpt kou en vocht tegen te houden,” zeggen Bat en Bjorn. “Daarnaast is het Keratop product losmaakbaar en hierdoor circulair inzetbaar. Voor ons is dat een mooie win-winsituatie: minder energieverlies, minder materiaalverspilling en een duurzaam ontwikkeld product dat klaar is voor de toekomst.”

 

Aandachtspunt: bevestiging door bewoners

Op de vraag waar ze nog verbeterpunten zien, laten Bat en Bjorn weten: “Wat opvalt: als bewoners iets willen ophangen, denk aan een kastje of spiegel, dan moet er worden geboord met een diamantboor. Dat vinden veel bewoners spannend, en het is dus niet ideaal. We zien liever dat bewoners niet zelf in de panelen gaan boren, al gebeurt dat in de praktijk natuurlijk wel.”

 

Keratop heeft dit signaal serieus genomen. Er is inmiddels onderzoek gedaan naar alternatieve ophangsystemen die veilig, eenvoudig en gebruiksvriendelijk zijn. En dit zonder dat bewoners zelf hoeven te boren. Een belangrijke stap in de doorontwikkeling van het systeem.

Menu