Heeft Keratop invloed op de exploitatiekosten?

De exploitatieperiode is een periode wanneer vastgoed, bijvoorbeeld een appartementencomplex, bij iemand in eigendom is en gebruikt wordt voor bijvoorbeeld de verhuur. De kosten die gedurende de exploitatieperiode gemaakt worden zijn de exploitatiekosten. Omdat elke eigenaar andere doelen heeft is geen gemiddelde exploitatieperiode bekend. In onderstaande tekst gaan wij uit van een exploitatieperiode van circa 50 jaar.

Levensduur BKT met traditioneel tegelwerk
Gemiddeld gaat een BKT (Badkamer, Keuken of Toilet) in de boeken 15 á 25 jaar mee, wanneer traditioneel tegelwerk wordt toegepast.
Wanneer Keratop toegepast wordt kan uitgegaan worden van andere uitgangspunten. Deze uitgangspunten worden in onderstaande tabel weergegeven.

Exploitatieperiode van 50 jaar Badkamer Keuken Toilet
Traditioneel Levensduur 25 jaar 15 jaar 25 jaar
Aantal revitalisaties 2 3,33 2
Keratop Levensduur 50 jaar 50 jaar 50 jaar
Aantal revitalisaties 1 1 1

Het Keratop renovatiesysteem heeft nagenoeg geen voegen, omdat met een grootformaat keramisch paneel gewerkt wordt. Dit heeft als voordeel dat het onderhoudsvriendelijker is. Minder voegen verkleint ook de kans op lekkages.

Dit betekent dat de toepassing van het Keratop renovatiesysteem invloed heeft op de exploitatiekosten gedurende de gehele exploitatieperiode.

Kwaliteit van de toplaag
Keratop is een keramisch door-en-door gebakken tegelproduct, de toplaag is kleur- slijt- en krasvast. Keratop wand- en vloertegels zijn dus van zeer hoge kwaliteit. In traditionele BKT renovaties wordt vaak gebruik gemaakt van geglazuurde wandtegels. Geglazuurde tegels hebben op de biscuit laag (basis van een tegel)  een toplaag van dun glazuur. De kwaliteit van het glazuur neemt na verloop van tijd af, dit is bij Keratop niet het geval. Deze eigenschap draagt bij aan een langere levensduur.

Maken van een MJOP
Tijdens het maken van een MJOP wordt altijd uitgegaan van uitgangspunten en theoretische benaderingen. In de loop der jaren is een gemiddelde levensduur aangenomen, zoals in de tabel staat weergeven, als gekeken wordt naar een badkamer keuken of toilet.

Wanneer Keratop wordt toegepast zal de MJOP aangepast moeten worden, omdat Keratop een langere levensduur heeft dan traditioneel tegelwerk. De langere levensduur heeft effect op de exploitatiekosten en uiteindelijk op het rendement van de eigenaar.

Menu