Kan je Keratop op hout toepassen?

In de bouwsector worden verschillende bouwmethoden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan traditionele bouw, staalbouw en houtbouw. Met het oog op duurzaamheid is het een trend en ontwikkeling dat steeds meer gebouwd en verbouwd wordt met hout.

Het Keratop wand- en vloersysteem is uitstekend toepasbaar op hout! Een voorbeeld van Keratop op houten ondergronden is het toepassen van Keratop in houten prefab woningen.

Keratop in prefab woningen
Steeds meer bouwers kiezen voor het bouwen van prefab woningen. De voordelen van prefab woningen zijn onder andere dat snel gebouwd kan worden, je weersonafhankelijk bent, minder mobiliteit nodig is en dat faalkosten gereduceerd worden. Prefab woningen worden vaak aangeboden met een houten constructie. Een van de redenen is dat houtbouw bijdraagt aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen, omdat het zorgt voor een CO2 reductie.

In houten prefab woningen wordt steeds vaker de keuze gemaakt om Keratop toe te passen. Met Keratop kan droog gewerkt worden, wordt het bouwproces verkort en wordt afgewerkt met een esthetisch en kwalitatief hoogwaardige afwerking. Keratop kan direct gelijmd worden, met de voorgeschreven Tec-Board verlijmingskit, op de houten constructie. Verder kunnen de Keratop vloer- en wandpanelen krimp en uitzetting van de achter constructie opvangen, omdat zowel de panelen als de voegen gekit worden.

Waterdicht
Doordat Keratop opgebouwd is uit een keramische toplaag, gelijmd op XPS, zijn de panelen waterdicht. XPS heeft een gesloten celstructuur met een plat oppervlakte, waardoor het materiaal vochtbestendig is en dus waterdicht.

3-laagse waterkering
De Keratop vloer- en wandpanelen worden standaard gemonteerd middels een 3-laagse waterkering. Een 3-laagse waterkering houdt in dat drie preventieve maatregelen genomen zijn om vocht op het keramiek te houden.

  1. Eerste waterkering;
    • De zijkanten van het vloerpaneel, (aansluiting vloerpaneel met bouwkundige wand), worden verlijmd middels de Tec-Board verlijmingskit. Dit betreft de eerste waterkering.
  2. Tweede waterkering;
    • Het wandpaneel, (aansluiting wandpaneel op vloerpaneel), wordt verlijmd middels de Tec-Board verlijmingskit. Zo zit het wandpaneel bevestigd op de vloer. Dit betreft de tweede waterkering.
  3. Derde waterkering;
    • De derde waterkering betreft het afwerken van de voegen met een siliconenkit.

Advies
Gezien hout en vocht niet samen gaat, wordt er bij houtbouw geadviseerd om altijd de vloerconstructie van de badkamer en de wanden in de douchehoek compleet te voorzien van een waterkerende coating laag.

 

Menu